De kniekous.

Ik zie het meteen als ik binnenloop: ik ben de enige klant.

‘Verstop je!’ sist een stem in mijn hoofd. Ik maneuvreer mezelf snel schuin achter een schap en plan een exit-strategie, maar de winkel is klein.
‘Kan ik je helpen?’ klinkt het achter mij. De toon van de verkoopster klinkt blij. Té blij. Die heeft beslist al ruim een uur geen klant meer gehad.
‘Uhh,’ begin ik dapper. De zin moet eindigen in ‘nee hoor, ik kijk alleen even,’ maar in plaats daarvan floept uit mijn mond: ‘Ja, ik zoek een maillot.’ 
‘Welke maat?’ kaatst ze razendsnel terug. 
’92/98’
De verkoopster bukt voorover en graait wat in een rek. ‘Oei,’ hoor ik. ‘Is dit ook goed?’
Ze komt overeind en houdt een gitzwarte maillot omhoog. ‘Maatje 128. Waarschijnlijk iets te groot dan, he?’ vult ze alvast voor mij in. 
Ik knik. ‘Ja, dat denk ik ook.’ 
‘Ik heb wel dit in de goede maat,’ zegt ze en ze houdt een stel kniekousen in de lucht. Ik weet niet wie me smekender aankijken, haar ogen of de kousen. 
‘Uhm, ja, oké,’ zeg ik veel te vriendelijk. Ineens heb ik de kniekousen vast.
‘Ik kijk nog even,’ doe ik een dappere poging om eronderuit te komen, en kijkt een beetje onnozel om me heen. 
De verkoopster knikt, overbrugt de paar meter naar de balie, gaat achter de kassa staan en staart de winkel in. 
Ik gluur lonkend naar buiten, regen stroomt in enorme stralen naar beneden. Er is welgeteld precies één hond op straat (inclusief baasje in knalgele poncho) en hij lijkt niet van plan te zijn mij te komen redden door met een boodschap de verkoopster af te leiden. 

Ik adem een beetje in en uit, ik ga razendsnel alle hoekjes van mijn brein bij langs om te kijken of er ergens nog wat moed verstopt zit om de winkel gewoon te verlaten. Zonder aankoop, want ik heb dit gewoon niet nodig.
Langzaam loop ik een rondje en laat mijn hand langs wat producten glijden. Ik bestudeer geïnteresseerd het prijskaartje van een trui in maat 152 die Dakota over een jaar of vijf misschien wel past en probeer mijzelf wijs te maken dat ik dapper genoeg ben om met een kordaat ‘tot ziens’ de winkel te verlaten.  Nog een keer kijk ik naar de verkoopster. Ze kijkt echt best wel zielig. Of verbeeld ik mij dat?

‘Dat was het?’ 
Twee minuten later sta ik bij de kassa. Met de kniekousen en  per ongeluk ook nog met een stel glitter haarclipjes. 
‘Ja,’ zeg ik. Ik probeer alsnog heel kordaat te klinken, gewoon voor de vorm. 
Met de kniekousen en clipjes in mijn rugzak pak ik mijn enorme stormparaplu uit de bak bij de deur en loop naar mijn fiets om de regen weer te trotseren. 
‘De volgende keer zeg ik nee,’ zeg ik tegen mijzelf. ‘En dat je ook nog een reep chocola hebt gekocht, vertel je aan niemand.’ 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *