Familotel Kaiserhof, Berwang (Oostenrijk)Twee keer hebben we dit paradijselijke plekje inmiddels bezocht: familotel Kaiserhof in Berwang, Oostenrijk. Een all inclusieve 4 sterren hotel volledig gericht op families. Het keten ‘Familotel’ zit overigens door heel Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en er is er zelfs één in Nederland en een paar in Italië.

De eerste keer dat we gingen, waren we van te voren bijzonder sceptisch. Dit was ongeveer de laatste plek op aarde waarvan we ons hadden voorgesteld dat we er nog eens terecht zouden komen en toch gingen we het maar eens proberen? Het zal de nazomerse hitte wel geweest zijn, maar… spoiler alert: het was echt superleuk!

Het laatste stukje van de rit geeft je al een idee over wat je te wachten staat qua uitzichten vanaf het hotel. Berwang is het hoogstgelegen dorp in het Zugspitztal en het hotel wordt omringd door de prachtigste grote pieken. Allemaal bergen die erom smeken bewandeld te worden 😉 ’s Ochtend gooi je je balkondeur open en hoor je in de verte de koebellen rinkelen. En ja, het is een familiehotel, dus soms worden de koebellen overstemd door kinderstemmen (leuk) of stemmen van ouders die eindeloze discussies voeren over welk t-shirt en welke broek wel of niet oké is voor die dag (minder leuk).

Faciliteiten:
In principe kun je je een heel weekend in alleen het hotel vermaken. Nou ja, je kind dan, maar je weet wat ze zeggen… Kind blij, jij blij.

Een lijstje met de faciliteiten:

Meerdere lagen speeltuinen voor alle leeftijden (buiten)
Softplay speelplaats (binnen)
Speelhoek in het café met honderden enorme bouwblokken
Uitgebreide kinderopvang (voor de groteren zelfs inclusief bos-tripjes) voor alle leeftijden
Zwembad, in je kamer staat een zwem-mand klaar met badjassen voor ouders+kind.
Sauna’s (van 15-16u textiel en familiesauna, dus de peuter kon mee!)
Groot cafe/lounge gedeelte met meerdere ruimtes.
Je kunt heel veel lenen: spelletjes, magazines, kranten en zelfs kinderwagens en dragers voor het wandelen.Natje & Droogje:

Eten en drinken (behalve alcohol) is bij Kaiserhof helemaal inclusief.

Bij het ontbijt ligt papier klaar voor lunchpakketjes, een warme lunch kun je extra bestellen.
Grote plus: ze hebben een ruime keuze aan plantaardige melk bij het buffet klaarstaan. De eerste keer dat we er waren lag er zelfs vegan kaas en smeersels, dat was de tweede keer niet zo. Verder is alles wat je bij een hotel-ontbijt zou verwachten aanwezig, inclusief een ruime keuze aan pastries voor bij de koffie. Die rol je dan in een stuk papier en kun je bij je koffie-to-go opeten, terwijl de skilift je naar de top van een berg brengt.

Naast de gebruikelijke maaltijden staat er tussen 15 en 18 uur ook nog een thee-buffet klaar met soep, salade, broodjes, gebakjes en ook ijs.

Wat betreft dieetwensen is alles mogelijk, maar je moet het wel duidelijk aangeven. Soms troffen we het met het vegetarisch/vegan eten en soms stonden er bijvoorbeeld twee soepen met vlees klaar en haalden ze dan speciaal voor mij een andere soep uit de keuken.
Voor de kinderen vonden wij het eten redelijk eentonig: pasta, pizza of een broodje worst of hamburger. Daar was vaak überhaupt geen vegetarische optie, wat voor ons geen probleem was omdat Dakota toch met ons bord mee at.

Bij het diner kun je zelf salade, kaasplankjes en soms het dessert opscheppen. Voor- en hoofdgerecht wordt uitgeserveerd: keuze uit vlees, vis op vegetarisch. Het voorgerecht was altijd vlees of vis en sloegen wij vaak over omdat we dan een salade namen, maar ze waren altijd bereid iets vegetarisch voor ons te regelen.

Het hoofdgerecht was elke keer écht van goed niveau en heerlijk van smaak. Absoluut een vier sterren maaltijd. Het eten dat op het buffet staat zou ik dan weer geen vier sterren geven, maar het was dit keer ivm Corona tijd ook nog echt anders ingericht dan normaal, dus dat kan meegespeeld hebben.Voordelen:
-Wat ons betreft het grootste voordeel: in de buurt van Berwang zijn de meest fantastische wandelingen en bergavonturen te beleven. Sportieve volwassenen kunnen hier hun hart totaal ophalen, maar als je dan klaar bent ben je ook zo weer terug in het hotel en hebben de kinderen hun eigen lolletjes. Het beste van beide werelden, zegmaar.
-Het hotel is echt van alle gemakken voorzien. Het ziet er luxe en mooi uit, maar alles zit vastgeschroefd aan de muur of de grond en is dus zeer kindvriendelijk. Verder zorgt het hotel op basis van de leeftijd van je kind dat alles wat je nodig hebt al klaar als je je kamer of het restaurant binnenkomt.
-Het personeel is uitermate vriendelijk en wil echt alles voor je regelen en doen. Zeer behulpzame mensen, vrijwel alles is mogelijk als je het vriendelijk vraagt.
-Soms tref je echt hele leuke andere ouders en heb je het hele weekend lol en praatjes met die mensen. Je vindt elkaar hier wel sneller, mede dankzij de kinderen. Super gezellig!
-Het voelt nooit echt druk! De mensen verspreiden zich best goed over alle verschillende ruimtes/opties/plekken in het hotel.
-De SPA afdeling met sauna’s is echt heeeeeeeel fijn! Er is zelfs een afkoelgrot(je) waar je in je blootje een gesprekje met een klein Mariabeeldje kunt voeren. Nothing creepy about that.Nadelen:
– Niet super eco-vriendelijk. De kinderen krijgen bij binnenkomst allemaal een plastic bidon met hun naam erop geschreven en bij het weggaan een cadeautje uit een mand. Voor de kinderen superleuk, maar wel erg veel plastic troep.

– De prijs kun je een nadeel noemen. Wij betaalden per nacht 100 euro per persoon, kinderen betalen slechts een klein prijsje (onze peuter is bijna 3 en betaalde iets van 20 euro per nacht) Toch vind ik het niet helemaal eerlijk om het duur te noemen want als je gebruik zou maken van alles wat er in die prijs is inbegrepen is het echt een koopje.

– Dit volgende punt gaat wat extreem klinken, maar is wel wat ons overkwam. Je zit een heel weekend aan dezelfde tafel in het restaurant en dat kan betekenen dat er naast je een familie zit die, laten we het even vriendelijk zeggen…. niet zo relaxed is. Mijn taartje smaakt me toch echt minder lekker als er naast mij een baby huilend lepels puree in de mond geduwd krijgt onder een voortdurend ‘wat huil je nou toch er is niks aan de hand’. Hetzelfde geldt voor je kamer: de eerste keer hebben we helemaal niets meegekregen van de mensen naast ons, de tweede keer hadden we buren die we werkelijk waar nonstop hoorden roepen en zeuren en waarvan je echt ieder woord dat ze zeiden kon verstaan. We zijn ook superleuke mensen tegengekomen, maar soms moet je echt even iets wegslikken. (Maar: dat kun je op iedere andere willekeurige plek ook treffen…. supermarkt, zwembad, schoolplein, dus tja)


Activiteiten in de buurt:

Het hotel heeft tientallen wandel- en activiteitenfolders liggen waar je inspiratie uit kunt halen. Tot de mogelijkheden in de buurt behoren een mooie (relatief korte) waterval wandeling, een klimbos en een grote zipline. Wij gingen 2x naar de rodelbaan in Biberwier en vonden dit ook een perfecte activiteit met een peuter van bijna 3.
Daarnaast zijn er een aantal prachtige meertjes met berg-uitzicht waar je bij mooi weer kunt zwemmen.
Tot slot gingen wij nog naar de ‘highline 179’, een HELE hele hoge hangbrug (de langste Tibetaanse hangbrug ter wereld!). Deze activiteit is aangekleed met een soort ‘wereld der burchten’ Je kunt omhoog met de lift (best duur!) of in twintig minuten met de benenwagen.

Hoe is die brug als je licht hoogtevrees hebt?
De eerste twintig meter zijn nog wel te doen. Daarna begin je knijpblaren te krijgen van het in de stangen knijpen. Bij regen is het best ingewikkeld om met dichte ogen voetje voor voetje naar de overkant te schuifelen, vond ik, maar als het droog is zal dit geen probleem opleveren. Tot de helft loop je waarschijnlijk gewoon super langzaam en sta je doodsangsten uit en daarna ga je ineens steeds harder lopen omdat je je realiseert dat je er dan eerder vanaf bent. Haal je de overkant, kijk dan vooral niet op de grote borden waar met foto’s staat uitgelegd hoe ze de brug hebben gemaakt, want dan durf je niet meer terug. Wel wordt je daar beloond met een grandioos uitzicht over de brug en de burchtruïne aan de overkant.Nog een paar plaatjes van ons weekend: