Geocaching

Als kind was ik helemaal gek op Bassie en Adriaan. En met ‘kind’ bedoel ik eigenlijk dat ik voor we in 2012 drie maanden naar Amerika gingen Gergö een soort van als verplichte kost nog eens álle Bassie en Adriaan dvd’s van de reis door Amerika heb voorgeschoteld en dat meerdere plekken die we hebben bezocht deels werden gekozen ‘omdat Bassie en Adriaan er ook waren geweest’.

Wat mij zo aantrekt aan Bassie en Adriaan? De geheimzinnigheid! Het zoeken naar de raadselachtige pakjes, oplossen van raadsels en ontdekken van bijzondere, verborgen plekjes doen mijn hart sneller kloppen. Speurtochten en raadsels zijn gewoon ‘helemaal mijn ding’ en wat was ik blij toen ik ontdekte dat er een hobby speciaal voor mensen als mij is: 

Wij ontdekten het geocachen in 2010 en zijn dus al meer dan tien jaar onderdeel van deze bijzondere groep mensen. Het heeft ons al vele verborgen plekken doen ontdekken, van de toppen van een vulkaan tot diepe, nauwe grotten. We hebben oude, verlaten gebouwen beklommen en ’s nachts in het donker met zaklampen door tunnels gekropen. 
Eén van de allermooiste terrasjes waar we ooit hebben gezeten, vonden we dankzij een geocache. Dit was op het Griekse eiland Kos bij een verlaten ruïnedorp.


Grottenexpeditie in Budapest

Spookdorp op Kos

Oké, nu met kind zijn de dagen dat we in tien dagen honderd geocaches vonden een beetje voorbij en doen we eerder de simpele bos-rondjes met Paw Patrol buisjes en kabouter-caches. Hard-core geocachen is met een peuter toch iets minder handig, maar we doen nog steeds behoorlijk avontuurlijke dingen.

Good to know

Voor ik laat zien hoe het precies in zijn werk gaat, is het goed om te weten dat geocaching niet altijd zo cool en/of romantisch is als het misschien overkomt. Er zijn ook veel hele simpele geocaches die niet zoveel voorstellen of die niet goed onderhouden zijn, maar je kunt uiteindelijk zelf uitzoeken welke soorten caches je wilt vinden. Een beetje een statistiek-jager wordt je er wel van dus als ze toch al op ons pad liggen doen we ze even snel tussendoor, maar zoeken eigenlijk altijd uit op kwaliteit (wat is het percentage favorieten van de cache?)  

Stappenplan

Je geocachereis begint op www.geocaching.com . Hier kun je een profiel aanmaken en dan een zoekopdracht geven voor de plek waar je wilt geocachen. Je vindt hier, net als op youtube, ook voorbeeldfilmpjes. Bij het maken van een profiel heb je de keuze tussen een normaal of een premium account. Een premium account is 40 dollar per jaar, het geld gaat naar het onderhouden van de geocaching-community. Als je een beetje serieus bent over het geocachen is een premium account een goed idee, want veel van de mooiere geocaches waar veel werk in is gestoken zijn ‘premium’, dit ook een beetje ter bescherming tegen pulp. 

Er is ook een Nederlandse website, maar die gebruiken we nooit. Wij hebben overigens ook niet de app, maar laden de caches dus vanaf de website in onze gps. Opzich kom je met je telefoon een heel eind, hoor, maar als je een échte cacher wilt worden is het goed om op een gegeven moment marktplaats eens af te struinen naar een echte gps. Die zijn nauwkeuriger en hebben toch bepaalde functies die de app niet heeft. 

Soorten geocaches

Er zijn verschillende soorten geocaches. De belangrijkste die je om te beginnen moet weten zijn: 

Traditionals – een simpele cache: je krijgt een coördinaat, gaat erheen en zoekt de cache. 

Multi-caches – Je krijgt een start coördinaat en volgt vanaf daar een route waarbij je steeds naar aanwijzingen zoekt om uiteindelijk de cache te vinden. 

Question marks – Hiervoor moet je eerst thuis een puzzel/raadsel oplossen om het startcoördinaat van de cache of de cache te vinden. 

Op het plaatje hieronder zie je een voorbeeld van ons profiel: de stad München. De smileys zijn de caches die we al gevonden hebben. De groene rondjes zijn de traditionals, de oranje de multicaches en de blauwe vraagtekens de raadselcaches.

Als je een cache hebt gevonden die je leuk lijkt, lees je even goed de cache-beschrijving door. Hier staat of je nog speciaal materiaal nodig hebt, bijvoorbeeld: moet je door water waden? In bomen klimmen?  Vaak is er ook een hint en spoiler-foto’s die je kunnen helpen. Ook is het heel slim om de laatste paar comments te lezen, want als de cache bijvoorbeeld de laatste 5x niet is gevonden kun je het net zo goed laten want dan is hij waarschijnlijk weg. Ben je tevreden, dan laad je het coördinaat in je gps (of je opent het op je telefoon) en dan kun je op pad! 

Zoeken

Ben je op de locatie van de geocache dan kan het zijn dat je de cache vrijwel direct ziet, maar soms moet je ook écht goed zoeken! De regel bij geocaching is dat de cache vanaf het nulpunt van de gps of je telefoon geldt altijd ergens in een straal van ongeveer 10 meter daaromheen ligt. 

Gevonden
?

Heb je de cache gevonden, dan schrijf je je naam in het logboekje. Soms is een cache wat groter en zitten er kleine speeltjes die je mag meenemen/omruilen of trackables/geocoins in. Trackables en Geocoins zijn mooie ‘tokens’ die je online kunt kopen en die van cache naar cache reizen, vaak met een kleine opdracht (bijvoorbeeld: ik wil bergen over de hele wereld bezoeken). Deze neem je mee, je logt op de pagina van deze TB of Coin dat je hem in handen hebt, stop hem vervolgens in een andere cache en logt dan dat je hem daar hebt achtergelaten. Op de pagina van de TB/Coin kun je op een kaart zien waar de trackable allemaal al is geweest en vaak ook leuke foto’s erbij. 

Hieronder een voorbeeld van een geocoin en twee trackables,

de foto komt van de geocaching website.

Klaar?

De cache verstop je weer precies zoals je hem vond en dan kun je verder naar de volgende, of je gaat naar huis. Eenmaal thuis log je de cache op je profiel, waarna er een smiley op de kaart verschijnt en je teller eentje omhoog gaat. 

Een tip:

Om een geschikte cache te vinden, kun je selecteren op bepaalde criteria, bijvoorbeeld het aantal favoriet punten. Op www.geocaching.com kun je alleen zoeken op aantal favorieten, maar dat zegt maar weinig! Als een cache 10x gevonden is en 10 favorieten heeft, is het dus een supergoeie cache. Als een cache 100 keer gevonden is en maar 10 favorieten heeft waarschijnlijk niet zo. Daarom gebruiken wij heel vaak de website:

Www.the-gc-project.com 

Hier kun je namelijk wel zoeken op percentage favorieten.